Jak przygotować chai?

Co to jest Chai?


Chai w języku hindi oznacza herbatę.
Tradycyjny Chai to mleczny napój z mocnej, czarnej herbaty Assam z korzennymi przyprawami. Parzony z mlekiem, do picia na gorąco, z dodatkiem miodu lub cukru.

Wspaniała alternatywa dla kawy!

Możesz wybrać tradycyjny chai na bazie czarnej herbaty, który przyjemnie cię pobudzi, lub nie zawierający kofeiny chai na bazie rooibosa.

Jak przygotować w domu pyszny chai?

Chai możesz po prostu ugotować w rondelku, używając ulubionego mleka lub napoju roślinnego.

Aby uzyskać pełen potencjał smaku, skorzystaj z poniższej receptury.

 

  •  Odmierz 5 g chai masali (= 1 łyżeczka) na każde 250 ml mleka / napoju roślinnego. 

  •  Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 8-10 minut.

  •  Przecedź napój przez sitko i posłódź do smaku.


Chai może być jeszcze pyszniejszy!

Wypróbuj moje tipy, by znaleźć swój idealny smak!

- zetrzyj trochę świeżego imbiru

- dodaj maleńką szczyptę soli

- do posłodzenia użyj cukru kokosowego, miodu lub syropu klonowego

- pamiętaj, że im dłużej gotujesz chai, tym głębszy będzie jego smak.

Pozwól przyprawom uwolnić ich naturalną moc!

Dlaczego właśnie Catea Chai?

Mój Chai nie zawiera sztucznych aromatów ani mleka w proszku. Składa się wyłącznie z liści herbaty, przypraw i ziół o najwyższej jakości, które osobiście wybrałam i skomponowałam.

Catea Chai nie zawiera też cukru. To ty zdecydujesz czy go dodasz, w jakiej ilości, i czy będzie to klasyczny cukier biały, kokosowy, indyjski jaggery, czy może słodzik bez kalorii.